Trikovi za popolno likanje oblačil

Likati zagotovo ni na vrhu seznama priljubljenih načinov preživljanja prostega časa. Za večino od nas je to bolj nujno zlo kot užitek, in trudimo se ga omejiti na oblačila, ki to resnično zahtevajo. Kot pri katerem koli drugem opravilu, obstajajo triki, tehnike in orodja, ki lahko naredijo likanje manj naporno in bolj učinkovito. Poleg tega likanje pomaga oblačilom, da ohranijo svojo obliko in podaljšujejo njihovo življenjsko dobo.

 

V tem članku boste odkrili več zlatih pravil, ki vas bodo naučila umetnosti likanja, kar vam bo olajšalo doseganje svežih in dišečih oblačil brez gub.

 

Likajte na likalni deski

Priprava na likanje

Pred likanjem vedno preverite, ali se določen kos oblačila ali tkanine lahko lika. Te informacije so označene s simbolom na etiketi oblačila. Če najdete simbol likalnika, to pomeni, da se oblačilo lahko lika. Če pa je simbol likalnika prečrtan, tkanine ne smete likati. Znotraj simbola likalnika običajno najdete eno, dve ali tri pike, ki označujejo temperaturno nastavitev likalnika.

 

Preden začnete z likanjem, razvrstite svoja oblačila po materialu. Začnite z likanjem tkanin, ki zahtevajo najnižjo temperaturno nastavitev. Postopoma prehajajte na materiale, ki potrebujejo višjo temperaturo. Tako boste prihranili čas, ki bi ga sicer čakali, da se likalnik segreje ali ohladi, in se izognili nepotrebnemu zapravljanju električne energije.

 

Pripravite površino, na kateri boste likali. Najboljše orodje za ta namen je likalna deska. Če je doma nimate, likajte na ognjevarni površini, kot je miza, prekrita z zloženo odejo in starejšim bombažnim pregrinjalom ali lanenimi rjuhami.

 

Pri uporabi parnega likalnika, ki je danes osnovno orodje v skoraj vsakem gospodinjstvu, poskrbite, da boste uporabljali destilirano vodo – to je najboljša izbira za polnjenje rezervoarja likalnika. Izogibajte se uporabi vode iz pipe, da preprečite nabiranje vodnega kamna v likalniku. Če nimate destilirane vode pri roki, prekuhajte vodo iz pipe v grelniku vode, pustite, da se ohladi, nato pa jo vlijte v likalnik. Vedno izpraznite vodo po likanju in pustite, da se likalnik ohladi.

 

Poskrbite, da bo vaš likalnik čist kot solza, da se boste izognili napornemu odstranjevanju barvnih madežev z vaše najljubše srajce ali majice po likanju, ki bi lahko nastali zaradi ožganine iz prejšnje uporabe.


Preverite, da na oblačilih ni madežev, ki bi jih lahko z likanjem vtisnili v tkanino, zaradi česar bi jih bilo kasneje veliko težje ali celo nemogoče odstraniti.

 

Zlikano, zloženo perilo

Triki za popolno likanje

Tu so preizkušeni triki, s katerimi boste svoja oblačila zlikali kot profesionalec: 

 • Za majice s potiski ali bleščicami likajte pri nizki temperaturi, ne višji od 110 °C, pri čemer naj bodo potisk ali bleščice obrnjene navznoter. Potiski in obliži so manj odporni na toploto kot tkanina in se lahko primejo na likalno desko ali likalnik, kar povzroči poškodbe.
 • Občutljive in temne tkanine je treba likati narobe obrnjene. Temni materiali se lahko ob neposrednem stiku z likalnikom svetijo.
 • Žepe obrnite navzven, da se izognete likanju njihovih obrisev.
 • Rahlo navlažite svoje perilo. Pravilo je, da je suha tkanina težje zlikati brez gub, še posebej pri posteljnini, brisačah in srajcah. Z likanjem začnite, ko so oblačila še rahlo vlažna, ali jih navlažite s pršilko ali tako, da na vrh položite vlažno krpo.
 • The best way to iron clothes is by using a steam iron. It helps remove creases and gives your clothes a nice look while helping them hold their shape.
 • Vsi vezeni deli naj bodo zlikani narobe obrnjeni in postavljeni na brisačo, da preprečite pritiskanje in poškodovanje vezenja.
 • Vsa oblačila likajte od zgoraj navzdol in obratno, da sledite naravni smeri vlaken tkanine in preprečite vlečenje in izkrivljanje materiala.
 • Bodite previdni pri likanju zadrg. Nikoli ne likajte čez njih, temveč likajte okoli njih, saj bi kovinska zadrga lahko poškodovala likalno površino, plastična zadrga pa se lahko ob stiku z visokimi temperaturami stopi.
 • Pri likanju srajc ali bluz vedno začnite z rokavi. Nadaljujte z ovratnikom, rameni, stranskimi deli in na koncu z hrbtom. Bodite previdni pri likanju gumbov.
 • Za krila jih postavite na likalno desko in likajte od roba proti pasu. Če ima krilo podlogo, jo obrnite navznoter in jo likajte posebej.
 • Za plisirana krila jih postavite na likalno desko in likajte od vrha navzdol. Vsak plise pritrdite z buciko, sponko ali ščipalko za perilo, da ohranite njihovo obliko. Če je potrebno, uporabite čisto vlažno krpo za dodajanje vlage med likanjem.
 • Pripravite obešalnike vnaprej in takoj obesite sveže zlikano perilo, pustite ga, da se ohladi na obešalniku. Postavite jih v omaro z dovolj prostora med njimi, da preprečite nastanek neželenih gub na tkaninah.
 • Ko obešate sveže oprano perilo na sušilnik, vedno pritrdite ščipalke na robove. Ščipalke lahko pustijo oznake na tkanini, vendar jih je veliko lažje odstraniti z likanjem z robov kot z vidnih območij.
 • Če nimate možnosti likati svojih oblačil, a jih vseeno potrebujete osvežiti in obnoviti njihovo obliko, jih obesite na obešalnik v svoji kopalnici. Para, ki se sprošča v prostoru, bo pomagala zgladiti gube in izravnati oblačila.

 

Oblačila obešena na obešalnikih

Uporabite prave taktike pri likanju različnih tkanin

Preprečite poškodbe oblačil in nepotrebno porabo energije z nastavitvijo likalnika na pravo temperaturo.

 

Svila bi morala biti vedno likana pri nizki temperaturi (148°C), obrnjena navznoter. Za zaščito materiala in da bo "gladka kot svila," je priporočljivo uporabiti robček ali krpo.

Čipko in najlon likajte pri najnižji temperaturi (do 110 °C) in brez uporabe pare.

Kašmir in žamet se sploh ne bi smeli likati; vendar jih lahko parite.

Poliester se lika pri srednji temperaturi (148°C).

Bombaž se lahko lika pri visoki temperaturi (200°C).

Mančester, tvid in flanelo je treba likati pri srednji temperaturi (140–170 °C) z napačne strani ali skozi vlažno krpo.

Volna ne prenaša visokih temperatur, zato jo likajte pri nizki temperaturi (100–120°C), obrnjeno navznoter. Ročno pletene izdelke sploh ne bi smeli likati; kot alternativo jih obesite v kopalnico, polno pare. Para bo pomagala zgladiti gube.

Viskozo likajte pri nizki temperaturi (120°C).

Lan je treba likati rahlo navlaženo z razpršilom. Uporabite paro pri najvišji temperaturi (180–200°C).

Izogibajte se likanju brisač iz frotirja v celoti, saj to zmanjšuje njihovo vpojnost.

Šifon je zelo občutljiv, ko gre za likanje. Morate ga likati pri zelo nizki temperaturi (60–80 °C) in brez uporabe pare. Vsaka kapljica vode, ki pade na ta material, lahko pusti madež. Po likanju šifona ga pustite ohladiti približno 10 minut, saj to omogoča tkanini, da pridobi želeno obliko.

 

Blago, pritrjeno na likalnik

Popestrite svojo rutino likanja

 

Spremenite likanje iz dolgočasne dolžnosti v prijetno izkušnjo.

Spremenite likanje v vrhunski dogodek tako, da postavite svojo desko pred televizor. Potopite se v svojo najljubšo serijo ali filmsko poslastico, medtem ko se izogibate novicam, da preprečite garderobni požar. Popestrite zabavo z vašimi najljubšimi melodijami, razburljivim zvočnim knjigam ali tečajem tujega jezika na hitro. Likanje je postalo veliko bolj čudovito!

 

Operite svoja oblačila s kakovostnim detergentom, da zagotovite zadovoljiv občutek čistoče, ki vam prinaša udobje in veselje ob dotiku tkanine.


V pranje potresite nekaj pralnega
parfuma za pranje, ki traja, in spremenite svoja oblačila v dišeče veselje – ne glede na to, ali jih likate ali počivajo v omari.

Back shopping