Sušilni stroj? Da, prosim! Izkoristite njegov potencial

Sušilni stroj je postal nujen gospodinjski aparat, saj nam pomaga prihraniti čas, ki bi ga porabili za obešanje in sušenje perila na zraku. Zahvaljujoč njegovim funkcijam lahko celo zmanjšamo količino oblačil, ki jih je treba zlikati, kar je delo, ki se mu marsikdo poskuša izogniti ali pa zanj preprosto nima časa. Uporaba sušilnega stroja je enostavna, vendar je treba upoštevati nekaj smernic, da bomo na koncu imeli čisto, sveže dišeče perilo.

 

V tem članku vam prinašamo koristne nasvete, kako kar najbolje izkoristiti vaš sušilni stroj.

Izbiranje programa pralnega stroja

Priprava za sušenje

Priprava za sušenje se začne že preden oblačila pridejo v boben. Izberite centrifugalni cikel, ki iztisne čim več vlage.

Vedno preverite oznako na vaših oblačilih, kjer boste našli, ali jih lahko obesite ali prenesejo toploto sušilnega stroja.

Preden vstavite perilo v sušilni stroj, razvrstite oblačila po vrsti tkanine in debelini, da zagotovite, da bo na koncu cikla vse suho. Oblačila dobro pretresite in jih ločite, da preprečite gubanje, saj se zmečkana oblačila ne posušijo dobro.

Pri izbiri programa razmislite, ali boste oblačila po sušenju zlikali: v tem primeru jih pustite rahlo vlažna. Pri polnjenju bobna sušilnega stroja bodite previdni in ga napolnite le do polovice. Preverite madeže na oblačilih, saj jih bo po sušenju veliko težje odstraniti.

Po vsakem ožemanju v sušilnem stroju ne pozabite izprazniti posode za kondenzat. Če tega ne morete narediti vsakič ali preprosto pozabite, ne čakajte več kot trikrat ali štirikrat. To vodo iz rezervoarja lahko uporabite tudi na uporaben način – za zalivanje rastlin, polnjenje rezervoarja za vetrobransko steklo vašega avtomobila ali celo ponovno polnjenje likalnika.

Po sušenju ne pozabite temeljito očistiti filtra, odstraniti prah in pršice. Lahko ga očistite s sesalnikom ali razkužite tako, da ga namočite v raztopini hladne vode in belega kisa v enakih delih. Prepričajte se, da je popolnoma suh, preden ga vrnete v sušilni stroj.

S to raztopino morate tudi temeljito očistiti boben, vsaj enkrat na tri mesece. S tem ne le preprečite nastajanje neprijetnih vonjav v sušilnem stroju, ampak tudi vaša oblačila bodo dišala kot sveže oprano perilo.

 

Kaj ne sodi v noben sušilnik

Čeprav lahko vržete skoraj vse v sušilnik, tukaj je nekaj oblačil in predmetov, ki niso primerni za to napravo.

 

 • Oblačila s iskricami in bleščicami. Čeprav lahko te obleke vržete v pralni stroj, se izogibajte sušilniku - ti okraski se lahko poškodujejo med sušenjem.
 • Volnena oblačila. Volna je izredno občutljiva na visoke temperature, sušenje v sušilnem stroju pa lahko povzroči, da se skrčijo za več velikosti.
 • Svilena oblačila. Svilena tkanina je izjemno občutljiv material, ki ne prenese visokih temperatur. Zato se je popolnoma izogibajte sušenju v sušilnem stroju - lahko izgubi svojo občutljivo teksturo.
 • Čipkasto spodnje perilo in modrčki. Med sušenjem se lahko kavlji, elastični deli in čipka poškodujejo.
 • Puhaste jakne. Občutljive gosje perje bi se lahko uničile v sušilnem stroju. Bolje je, da jih pustite, da se prosto posušijo na zraku.
 • Oblačila iz flisa. Flis je sintetična tkanina in se lahko hitro skrči pri visokih temperaturah, kar lahko med sušenjem povzroči nepopravljivo škodo.
 • Kopalke. Elastični deli kopalke se lahko poškodujejo, zato je najbolje, da jih izognete sušenju v sušilnem stroju.
 • Hlačne nogavice. Sušenje v sušilnem stroju lahko povzroči, da se delno skrčijo in postanejo neuporabne.
 • Kopalniške preproge. Čeprav je tkanina preproge sama trpežna, lahko sušenje v sušilnem stroju poškoduje gumijasto podlago, saj se zaradi visoke temperature lahko deformira.
 • Funkcionalna in vodoodporna oblačila. Zaradi načinov proizvodnje in postopkov lahko ta oblačila poškodujejo visoke temperature.
 • Oblačila z likalnimi in gumiranimi slikami. Slike se lahko odlepijo ali počijo zaradi izpostavljenosti vročini.
 • Obutev s prilepljenimi podplati. Lepljivina na določenih supergah ali čevljih se lahko stopi v sušilnem stroju zaradi visokih temperatur.
 • Perilo oprano z mehčalcem. Mehčalec bi lahko zamašil sušilni stroj. Če se vseeno odločite za uporabo, priporočamo redno čiščenje filtra sušilnega stroja.
 • Oblačila s plastičnimi zadrgami. Plastične zadrge se lahko potencialno deformirajo pri visokih temperaturah v sušilniku.
 • Oblačila, polita z gorljivimi snovmi. Pri oblačilih, ki so prepojena s lakom za lase ali če se izlije bencin ali dizelsko gorivo med popravilom avtomobila, bodite izjemno previdni. Sušenje takšnih oblačil v sušilnem stroju lahko v tem primeru predstavlja izjemno nevarnost.

 

Posušena oblačila v košari

Triki za boljšo kakovost sušenja

Če si želite čudovito dišečega perila, ne da bi zamašili sušilni stroj z mehčalcem, poskusite z uporabo parfuma za pranje. Za razliko od običajnih mehčalcev, parfumi za pranje ne bodo zamašili vašega pralnega stroja ali sušilnega stroja, ohranjajoč funkcionalnost vaših oblačil. Poleg tega so napolnjeni z dišečimi olji, ki zagotavljajo, da vaše perilo ostane intenzivno in dolgotrajno dišeče. Izberite med šestimi najljubšimi vonji znamke Puella.

 

Da bi vaše perilo postalo mehkejše in se znebilo statične elektrike, lahko uporabite sušilne kroglice. Najdete jih lahko v različnih velikostih in dizajnih v lekarnah. Delujejo tako, da mehčajo perilo brez dodajanja kemikalij, saj se med sušenjem premikajo in nežno stresajo perilo. To tudi preprečuje nastanek grudic in puhovine.

 

Skrivnost sušenja posteljnine je, da vanj postavite le nekaj kosov naenkrat. To preprečuje, da bi iz sušilnega stroja potegnili zmečkano, vlažno kupo. Če želite sušiti še druge obleke skupaj s posteljnino, priporočamo, da posteljnino postavite v sušilni stroj kot prvo.

 

Izberite pravi program za sušenje za vsako vrsto oblačil. Informacije o tem, kateri program izbrati, lahko najdete na etiketi oblačila. Pri sušilnem stroju poiščite simbol kvadrata s krogom v notranjosti. Prečrtan kvadrat s krogom pomeni, da oblačil ni mogoče sušiti v nobenem sušilnem stroju. Če kvadrat ni prečrtan, lahko tkanine položite v sušilnik. Temperatura sušenja je označena s številom pik znotraj kroga:

 • Kvadrat s krogom in eno piko znotraj označuje, da se tkanino lahko suši pri nizki temperaturi (do 60 °C).
 • Dve pikici v krogu pomenita sušenje pri srednji temperaturi (60 - 80 °C).
 • Tri pikice označujejo potrebo po sušenju pri visoki temperaturi (nad 80 °C).

 

Ne puščajte oblačil v sušilnem stroju dolgo po končanem ciklu sušenja. Oblačila so vroča takoj po končanem programu, kar je pravi čas, da jih odstranite. Če jih puščate v sušilniku predolgo, se lahko pojavijo gube in pregibi. Poleg tega lahko to privede do nezaželenih vonjav.

 

Med ciklom sušenja ne odpirajte vrat sušilnega stroja. S tem nepotrebno podaljšate čas sušenja, saj omogočite uhajanje vročega zraka in ponovno segrevanje bobna. Če je mogoče, postavite sušilni stroj v toplo sobo. Neogrevani prostori podaljšajo čas sušenja.

 

Nudili smo vam več nasvetov za dosego čistega in sveže dišečega perila s pomočjo sušilnega stroja. Odločite se sami, kateri od teh nasvetov vas bo navdihnil.

Back shopping