Kako pravilno oprati oblačila? Praktični nasveti za dišeče in čisto perilo

Se kdaj sprašujete, zakaj vaše perilo včasih smrdi ali izgleda zbledelo po pranju? Resnica je, da je obvladovanje pravilne tehnike pranja umetnost. Če ste vedno samo metali detergent in izbirali kateri koli naključni pralni cikel ter upali na najboljše, je čas za spremembo!

 

Spremenite svoje dneve pranja z le nekaj enostavnimi prilagoditvami! Sprejmite nov pralni režim in uživajte v nagradi: vaša oblačila ne bodo le ostala sveža in brezhibna, ampak bodo tudi oddajala neustavljivo čudovit vonj.

 

pranje v stroju

Nastavite pravi cikel pranja za različne tkanine

Ključ do svežega in čistega perila je, da nastavite pravilen pralni cikel za vaše tkanine. Vsaka tkanina potrebuje drugačno vrsto nege.

 

Na primer, bombaž lahko peremo v toplejši vodi, medtem ko občutljiva vlakna, kot so svila, čipka ali volna, zahtevajo nežnejše pralne cikle. Hladnejša voda je primerna tudi za temne barve, da prepreči bledenje.

 

Za močno umazana ali madežasta oblačila izberite intenziven pralni cikel ali cikel za dezinfekcijo. Ti cikli z visokimi temperaturami ubijajo več bakterij in temeljito čistijo tkanine, kot so lan, denim in mikrovlakna.

 

Vedno preberite oznako na oblačilih za navodila, kako pravilno oprati.

 

Izberite pravi detergent za perilo

Kakovost opranega perila ne temelji le na izbranem pralnem nastavitvi, ampak tudi na pralnem detergentu, ki ga izberete. Pogosto izberemo detergent, preden se odločimo, kakšno vrsto oblačil bomo prali. Pomembno je ustaviti in premisliti, kateri detergent je najboljši za vas.

 

Izberete lahko med praškom, gelom ali kapsulami. Izbira bi morala temeljiti na vrsti in barvi vaših oblačil in zato lahko na današnjem trgu najdete specializirane detergente za temne, bele ali barvne izdelke.

 

Za občutljive tkanine izberite nežen detergent

Pri pranju občutljivih tkanin, kot so svila, čipka in kašmir, je ključ do ohranjanja njihove kakovosti izbira nežnega detergenta. Praškasti pralni detergenti lahko poškodujejo tkanine in povzročijo bledenje barv, nastajanje kosmičev in gubanje.

 

Poiščite pralni detergent, posebej zasnovan za občutljive tkanine, ki:

  • je hipoalergen in brez barvil in dišav, ki lahko dražijo kožo in poškodujejo vlakna,
  • je netoksičen in pH nevtralen. Nevtralen ali rahlo kisel pH (okoli 5 do 8) je najbolj nežen za večino vlaken,
  • in ne vsebuje belil, ki lahko oslabijo vlakna.

 

Uporabite pravo količino detergenta 

Ali ste vedeli, da lahko merica ali pokrovček, ki pride z vašim detergentom, vsebuje do 10-krat večjo količino detergenta, kot ga dejansko potrebujete za uporabo?

 

Če uporabljate toliko dodatnega detergenta, boste sčasoma morda opazili neprijetne vonjave, ki se nabirajo v vašem perilu. Da bo vaše perilo ostalo sveže in dišeče, je pomembno, da ne pretiravate z detergentom, še posebej, ko perete manjše količine perila.

 

oprano perilo v košu

Izberite šibkejše ožemanje

Izberite možnost nizkega ožemanja ali brez ožemanja. Hitro ožemanje lahko poškoduje tkanino.

 

Za zaščito občutljivega perila v pralnem stroju ga dajte v mrežasto vrečko za perilo ali staro prevleko za vzglavnik in jo zavežite. To preprečuje zatikanje in zvijanje.

 

Ne preobremenite pralnega stroja

Da bo vaše perilo dobro dišalo, se prepričajte, da v pralni stroj naenkrat ne naložite preveč oblačil. Če je pralni stroj preveč poln, to preprečuje pravilno mešanje vode in pralnega detergenta. Poleg tega preveč naložen pralni stroj ne bo učinkovito ožel oblačil.

 

Čim prej vzemite oblačila iz pralnega stroja

Sodobne pralne stroje oblikujejo tako, da zmanjšujejo nastajanje vonjav in plesni, vendar priporočamo, da perilo vzemite ven takoj po končanem pralnem ciklu. Poskusite to storiti v roku 1 ure po koncu pralnega cikla. Pustiti oprano perilo v pralnem stroju za dolgo časa lahko privede do nastanka neprijetnih vonjav, saj je vlažno okolje idealno za rast bakterij in plesni. Če ne morete odstraniti perila v roku ene ure, to storite čim prej, idealno v roku 2 ur po koncu pranja. Pustitev perila v pralnem stroju predolgo lahko zmanjša učinkovitost uporabljenih dišav za perilo ali mehčalcev tkanin.

 

Če imate sušilni stroj doma, poskusite perilo vzeti ven čim prej po pranju, saj njegova uporaba znatno zmanjša tveganje za nastanek vonjav in plesni, saj sušilnik odstrani večino vlage.

 

sušenje oblačil na soncu

Na koncu, dodajte parfum za pranje

Da bi vašemu perilu dali svež in prijeten vonj, ki bo trajal tudi po sušenju, dodajte parfum za pranje v vaše pranje. Izdelki, kot je Puella parfum za pranje, so posebej zasnovani, da vašemu perilu zagotovijo dolgotrajen prijeten in svež vonj.


Raziščite našo
izvrstno ponudbo parfumov za pranje, popolno nadomestilo za mehčalce. Vašemu perilu pustijo mehkobo in ga odišavijo s posebnimi vonji, kot so sivka-vanilija, citrusno cvetni, Ylang Ylang in začinjeno sadje.

Back shopping