Se smrad širi iz vašega pralnega stroja? Tukaj je, kako se s tem spoprijeti!

Ste opazili čuden vonj, ki prihaja iz vašega pralnega stroja v zadnjem času? Mnogi od nas smo se že srečali s tem problemom. Ampak dobra novica je, da obstaja nekaj preprostih korakov, ki jih lahko storite, da bo vaš pralni stroj zopet dišal sveže.

 

V tem članku bomo razkrili, kaj povzroča ta smrad v vašem pralnem stroju in vam pokazali, kako ga rešiti. Oglejte si naše nasvete, kako se temu izogniti v prihodnosti.

pranje v pralnem stroju

 

Zakaj vaš pralni stroj začne smrdeti?

 

 • Posušena umazanija in usedline

Eden od glavnih krivcev za ta čuden vonj pralnega stroja je kopičenje ostankov detergenta in mehčalca tkanin. Nekateri od teh izdelkov vsebujejo aromatične snovi in kemikalije, ki se lahko ujamejo v tesnila ali cevi ter sčasoma začnejo smrdeti.

 

 • Bakterije in plesen

Še en krivec so bakterije in plesen. Če v pralnem stroju pustite vlažna oblačila predolgo po koncu cikla, ustvarjate idealno gojišče za mikrobe, ki povzročajo neprijetne vonjave.

 

Po koncu cikla pranja vedno takoj izvlecite svoja oblačila in pustite vrata pralnega stroja priprta, da zrak kroži.

 

 • Pozabljeno oblačilo

Občasno se zgodi, da v pralnem stroju pozabimo neopazen kos perila, kot na primer nogavico. To oblačilo nato ostane vlažno dolgo časa in postane hranilna podlaga za mikroorganizme.

 

 • Daljše obdobje neaktivnosti

Če pralni stroj dlje časa miruje, se lahko v ceveh in rezervoarjih zadržuje voda, kar lahko povzroči neprijeten vonj. Zaprta vrata in neventilirani predali za detergent ustvarjajo idealne pogoje za plesen.

 

boben pralnega stroja 

 

 • Neraztopljen ali nizkokakovosten detergent

Nizkokakovosten detergent se med kratkimi cikli morda ne raztopi popolnoma, kar pušča tanek film na površini bobna, kjer se bakterije razmnožujejo.

 

Včasih pa lahko vzrok za smrad predstavlja nizkokakovosten ali poceni detergent, ki se slabo raztopi ali zamaši pralni stroj.

 

Kako odstraniti smrad iz pralnega stroja?

Za odpravo tega smrada v pralnem stroju boste morali opraviti temeljito čiščenje. Na srečo boste v svoji kuhinji takoj našli preprosta in dostopna rešitev, ki jo lahko preizkusite.

 

 • Namesto pralnega detergenta, v pralni stroj nalijte 2 skodelici belega kisa in ga zaženite v praznem ciklu pri 90°C. Kis razkuži stroj in učinkovito odpravi vonjave. Po končanem ciklu obrišite tesnilo vrat in pustite vrata odprta, da se popolnoma posušijo na zraku.
 • Če tudi odmerni predal smrdi, uporabite sodo bikarbono. Odstranite ga iz pralnega stroja in ga temeljito sperite s toplo vodo. Nato s pomočjo gobice zdrgnite morebitne nakopičene ostanke umazanije. Na koncu posujte notranjost s pecilnim praškom in stroj zaženite pri 90°C.
 • Gumijasto tesnilo pralnega stroja lahko prizadenejo temne ali črne madeže plesni. Za njihovo odstranitev poskusite uporabiti koncentriran belilo ali poseben čistilec za pralni stroj. Ne pozabite zaščititi rok s gumijastimi rokavicami in oči z zaščitnimi očali med delom, da preprečite možne poškodbe ali draženje.
 • Ko gre za čiščenje filtra, preberite priročnik. Vsaka pralna stroj zahteva prilagojen pristop k čiščenju svojega filtra, zato je pomembno, da sledite posebnim navodilom za vaš model. Priporočamo, da filter pralnega stroja očistite vsake tri mesece, da zagotovite njegovo optimalno delovanje in trajnost.

Preprečevanje smrada pralnega stroja z preventivnimi ukrepi

Da se izognete smradu, ki prihaja iz vašega pralnega stroja, se osredotočite na preventivne ukrepe. Z ohranjanjem umazanije in bakterij na varni razdalji boste učinkovito odgnali morebitne neprijetne vonjave, ki se skrivajo v vašem stroju.

 

čiščenje pralnega stroja

 

 • Pustite vrata pralnega stroja odprta

Po vsaki uporabi pustite vrata pralnega stroja in odprtine za detergent odprte, da se temeljito posušijo.

 

 • Enkrat na mesec očistite filter in tesnilo

Svojemu pralnemu stroju izkažite nekaj ljubezni s temeljitim čiščenjem vsaj enkrat na mesec, pri čemer posebno pozornost posvetite gumijastim tesnilom. Uporabite vlažno krpo, potopljeno v blago razredčeno raztopino kisa, da obrišete vse kotičke in razpoke ter odstranite morebitno umazanijo in ostanke vode. Po tem postopku dobro obrišite tesnila s suho brisačo.

 

 • Zmanjšajte vlažnost v kopalnici

Vlaga je idealno gojišče za plesen in bakterije. Poskrbite, da ima vaša kopalnica zadostno prezračevanje, da to preprečite. Razmislite o uporabi odvlaževalnika zraka, če je potrebno, da nadzorujete raven vlage.

 

 • Občasno nastavite pranje na višjo temperaturo

Za temeljito čiščenje, ki se bori proti bakterijam tako v pralnem stroju kot tudi v vašem perilu, je pomembno, da občasno uporabljate cikluse s višjimi temperaturami. Poleg običajnega pranja pri 40°C, včasih vključite tudi predmete, kot so posteljnina ali brisače, v vroč cikel pri 90°C.

 

 • Izberite kakovostne detergente in mehčalce za tkanine

Pri izbiri osnovnih sredstev za pranje izberite vrhunske gele za pranje in mehčalce za tkanine. Morda so ti izdelki z police krivi za hitrejše zamašitve pralnega stroja in začetek neprijetnih vonjav.

 

Predlagamo, da razmislite o alternativah, kot so izdelki blagovne znamke Puella. Puella ponuja univerzalni gel za pranje Puella, ki se izstopa po svoji visoki učinkovitosti.

 

Če želite svojemu perilu dati dodatno dišavo, uporabite Puella gel za pranje skupaj s parfumom za pranje. Popolno se dopolnjujeta, ne zamašita stroja in zagotavljata čudovit, dolgotrajen vonj na vašem perilu.

 

dišeč pralni stroj in perilo

 

Back shopping